Contactloze betaling binnenkort verplicht op alle betaalterminals

Contactloze betaling binnenkort verplicht op alle betaalterminals

Door hun stijgende gebruiksgemak neemt de frequentie van contactloze betalingen toe. Bij contactloze betalingen wordt gebruik gemaakt van NFC-technologie (Near Field Communication), die u kunt herkennen aan dit symbool. Daarnaast biedt de nieuwe contactloze chip een hogere mate van veiligheid.

Deze technologie is nu in bijna alle smartphones opgenomen. U kunt nu dus gemakkelijk betalen bij een NFC-betaalterminal met uw bankapplicatie, maar ook met Apple Pay, Google Pay, enz. Bijna alle banken zijn bezig om deze NFC-technologie in te zetten op hun bankkaarten.

Enerzijds heeft EMV (“Europay, Mastercard en VISA”) termijnen vastgesteld voor de implementatie van deze nieuwe technologie. EMV legt op dat alle bestaande geldautomaten met bankkaartbetaling vóór eind 2019 een upgrade moeten krijgen voor contactloze betaling.

Anderzijds legt de Europese wetgeving (PSD2) op om laagwaardige betalingen zonder PIN alleen nog maar toe te staan via contactloos, en niet meer via een chip. De nieuwe wetgeving is van toepassing vanaf 14 september en heeft gevolgen voor apparaten zoals de Xentim, die alleen nog met een chiplezer zijn uitgerust. Dit kan door het apparaat te vervangen door een Yoneo (alleen contactloos) of door een Valina (contactloos en chip).

Antenor adviseert u graag over de verschillende mogelijkheden die u heeft om uw apparaat op tijd te configureren.

Let op: als u niet op tijd omschakelt, wordt uw apparaat van het netwerk losgekoppeld.